זה לא סוד שתוחלת החיים בישראל, ובעולם המערבי כולו, נמצאת בשנים האחרונות במגמת עליה. עובדה זו מגדילה למעשה את האחוז היחסי של אוכלוסייה מיוחדת במינה, בעלת צרכים ורצונות משלה – והיא אוכלוסיית הקשישים. כך, עבור רבים הנמנים על קבוצה זו, עומד פעמים רבות הצורך ליצור מסגרת דיור אשר תתאים לצרכים שלהם כמו כפפה ליד.
על דיור תומך
ברמה הכללית, מסגרת הדיור התומך נועדה לתווך על הפער שבין שתי קצוות: מצד אחד, הרצון של הקשישים, המסוגלים לכך, לנהל אורח חיים עצמאי ופעיל ככל האפשר. מן העבר השני, עומד לו קושי של ממש בביצוע פעולות מסוימות בחיי היום יום, שעה שהם נזקקים לא פעם לסיוע, הניתן על ידי צוות מקצועי מסור. השילוב הזה, שבין פרקטיקות של בית אבות לאלה של דיור מוגן, הוא שמהווה את הייחוד של מסגרות הדיור התומך.
יש להדגיש כי דגש מהותי במסגרות הדיור התומך מושם גם על הפיכת חייהם של הקשישים למגוונים ומהנים ככל האפשר. במוסדות רבים מהסוג הזה ניתן למצוא פעילויות תרבותיות שונות בהן לוקחים הקשישים חלק, כמו גם סדנאות, חוגים, טיולים, חדרי כושר – והרשימה עוד ארוכה.
אז למי זה מתאים?
מסגרת דיור תומך אידיאלית גם לקשישים במהלך תקופת החלמה, למשל לאחר אשפוז או מחלה ממושכת. במצב כזה, יגיע הקשיש למוסד למשך תקופה של כמספר חודשים, ייהנה מהשירותים הניתנים בו – ולאחר מכן, כאשר כבר יתאושש במידה ניכרת, יוכל לחזור לו לביתו.
אז איך בוחרים?
נקודה מרכזית שיש לתת עליה את הדעת היא שאין מוסד המציע דיור תומך אשר דומה לחברו. למעשה, בכל אחד מהמקרים יש פרמטרים רבים אשר נכנסים לתוך המשוואה, ועליהם ראוי לתת את הדעת טרם הבחירה: מסגרת הטיפולים או השירותים של המוסד הגריאטרי מקבלים חשיבות מכרעת, ולו מכיוון שהם יגדירו את שהותו של הקשיש בהם.
היות וישנם מסלולי תשלום שונים בתחום זה, יש לבדוק גם את האפשרויות שהוא מציע, מהבחינה הזו: השתכנות במוסד דיור תומך היא גם סוגיה כלכלית לכל דבר ועניין, אשר רצוי להתייחס אליה במלוא הרצינות.
נכתב על ידי בית דבורה המספקים פתרונות דיור תומך